Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

NGAGANDONG

Kénging Mamal J
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 15:54:35

Ceuk saha Ris, teu éndah? Neuteup kalakay katapang di buruan sakola tingkilitir dirurud angin safar. Sawaréh ngampar na rentul akar, sawaréh meuntas ka lapang upacara, taneuh beureum nu sok naraplok na dampar sapatu. Éh poho! Manéh mah arang maké sapatu kétang.
Keun wé, Ris! Urang tetep cicing dina térlas, nempokeun maranéhna méngbal nepi ka gogobrot késang. Urang ngemotan és kacang, bari milang papatong nu euntreup na kembang keretas.
Tuh geuning locéng nyalukan. Plok nangkod, Ris! Ulah éra suku rambay, muntang sing pageuh. Rarasakeun! Haneut kulit jeung rénghapan nu ngagebig tonggong, seuri jeung kabungah, bakal napel dina dalitna sosobatan, nepi ka mana waé.
Ris, ieu cimata lain keur meubeutkeun sumanget. Lain, sumpahna gé lain! Ras ngingetkeun nasib manéh, kolot sabeulah indung nananggung. Sarua tanpadaksa.
Saha nu rék haat ngagandong, indit jeung balik sakola? Saha nu rék nuyun ulin?
Poé isuk kuring eureun sakola, dibawa ku kolot pindah tugas ka kota séjén.

NOGÉNCANG

Kénging Ade Satia
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 14:15:50

Bapa. Kitu pada nyarebutna. Kolot, budak, awéwé atawa lalaki geus teu bireuk deui. Malah mah tepi kaapal kana kaayaan kulawargana sagala. Saha pamajikanana, sabaraha hiji budakna jeung ngaran incu-incuna geus pada katalar. Teuing ti iraha maranéhna nyarebut kituna téh, da cenah lain urang dieu asli, ti dayeuh béjana mah.

Bapa. Teu bireuk ogé keur kuring. Hiji lalaki tegep tengah tuwuh, buuk carambang hideung nengah jeung bodas, pon kitu deui kumis nu nyiripit luhureun biwirna nambahan komara. Kuring resep neuteup imutna nu soméah teu dijieun-jieun. Mun balik kuliah sok mindeng ngaliwat hareupeun imahna, motor dilaunan bari maling rérét, susuganan.

Bapa. Ah... ieu haté teu puguh rasa. Mun pareng paamprok ténjo, aya geter nu ngendagkeun dada, aya rasa guligah pacampur jeung hariwang, inggis Bapa apal kana ieu rasa. Mun mah wasa, kuring daék dijieun nu kadua, katilu atawa nu kaopat, tapi... ah pamohalan. "Kasép, istighfar Jang...." Ema ngusapan sirah, sorana dareuda.

PANGANTÉN

Kénging Deden Muhammad Supardan
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 14:03:18

Poé Saptu saminggu satutas dirapalan Si Jalu ngurunyung sorangan paromanna alum tur teu pati galécok, béda tisasari.
Hémeng, sab tilu poé katukang basa datang jeung minantu kaciri sumringah. Ningali kaayaan kitu, teu waka ditanya da biasana ogé nalika boga masalah sok brukbrak.
Ngan ditungguan geus aya sajamna taya pok bari paroman teu robah siga nu nyidem kahanjelu, geuwat dicalukan.
“Cageur Jang ?” sanggeus budak diuk hareupeun.
“Pangésto, aya hibar pangdunga ti sepuh” pokna daria.
“Sukur atuh ari cageur mah, tapi aya naon alum jeung awak asa ngorotan ning ?”
Ditakon kitu kalah ngeluk teu pok ngajawab.
“Jang, bisi aya masalah geura pok balaka, sugan bapa bisa méré bongbolongan.”
“Teu aya nanon pa, mung..” teu kebat, bangun asa-asa rék nyarita.
“Mung kunaon?” panasaran.
“Mung geuning hésé narékah hoyong gaduh orok téh, abdi isin sareng hawatos ka Si Nyai” pokna haroshos, sirahna beuki ngeluk.

WATEK

Kénging Abdul Haris
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 13:58:59

Pamolah taya kaéra. Abong baladna pohara. Resep rucah ngagalura. Ibaratna giwangkara. Badis watekna wanara. Alangkara dipiara. Siga moal manggih lara. Asa jauh ti komara.

Abah Ujat dijéjékét kulit onta, lémpéréng. Karesepna ngotélan unggal wanoja, ngalonyéng. Idih Abah.., idih Abah..., ésék-ésék ka sasaha, harééng.

Asa pisan gagah ku raksukanana, samagréng. Ka nu garah-geureuh téh kalah ka cua, maléngpéng. Itu geura..., itu geura..., \'mariachi\' mawa hitar, ngajentréng:

Tamaha ka Néng Unyu. Unjuk ku rumpaka pupuh gambuh. "Jisim abdi seja nitip sanubari..!" Upaya nu kapigandrung. Hoyong ngéngingkeun nu anom.

Marukna dék kagugu. "Ulah sok ngagombal kitu atuh..!" Leuleuy-leuleuy ogé boga harga diri. Ucapna bangun nu bendu. "Dasar mah olot jaman now..."

*jréng

MUNJUNG

Kénging Tatang Sumarsono
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 13:06:53

Ieu ning nu disebut karaton téh. Matak kukurayeun. Minangka papaésna, sirah jelema ditiiran. Loba anu buburilengan bari elél-elélan kénéh. Ari anu disebut korsi gading gilang kancana, cenah mah panglinggihan ratu, reunceum ku sirah budak, pantesna téh keur sumedeng lulucuna.
Kuring ngan wasa tungkul, mimindengna peureum, nyanghareupan sasajén.
“Geura cengkat. Itu geus sarumping. Geura bagéakeun,” kuncén ngaharéwos.
Rada kaubaran, nempo nu ngabring tinglanggéor, gareulis kawanti-wanti.
“Kaula, Sang Ratu Korowélang, narima kahayang andika,” ceuk nu maké makuta, dihapit welasan putri nu sinéwaka.
“Pék geura pilih, mana nu rék dijieun pamajikan,” kuncén ngaharéwos deui.
Ukur mata simeuteun.
“Saban taun, andika kudu setor jalma ka kaula. Rék saha heula? Mun rajakaya hayang ujug-ujug ngaleuya, setorkeun indung, atawa anak pangdipikanyaahna.”
Ngabirigidig. Asa teu wasa.
“Teu nanaon baraya atawa tatangga gé, ngan ku kaula hargana dianggap teu sabaraha.”
Sungut ujug-ujug engab, “Itu waé anu ayeuna keur urusan jeung KPK.”
“Jih, montong! Atuh kaula bakal diuber wartawan.”

BABALIK PIKIR

Kénging Sukardi M Noor
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 12:16:54

Umur geus tunggang gunung. Ari ras mangsa keur ngora, kagoréngan geus sagala dilakonan. Jadi jéger di terminal, taya nu wanieun ngaganggu. Mabok jeung gelut teu sirikna unggal poé. Sahaok kadua gaplok. Tara éléh dina ngagos ka batur. Batur pada sarieuneun.
Ayeuna hirup geus babalik pikir. Meureun waktuna tobat. Buuk geus cetuk huis, awak begang tanaga geus kurang. Ayeuna mah méméh dur bedug geus aya di masigit, malah sok adan. Solat teu weleh berjamaah. Tadarusan sok milu tara kaliwat jeung rutinan pangajian mingguan.
Pamajikan bungaheun ninggali kuring geus babalik pikir. Unggal balik ti masjid sok nyampakkeun caikopi. “Kang cikopi haneut”, diasongkeun. Cikopi ditampanan. Regot diuyup.
Hirup ngarasa tingtrim ayeuna mah. Nga masih kénéh aya kakeuheul. Ku budak nu cikal, poé kamari kabéjakeun mabok di sisi jalan. Kuring istigfar. Bari ras kana kalakuan sorangan.

GARA-GARA LINI

Kénging Deden Muhammad Supardan
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 11:00:26

Lini 7,3 SR tengah peuting ngoyagkeun jagat karasa panjang tur badag. Jalma paburisat kaluar imah tingkarocéak dibarung takbir, ta\'ud jeung istigpar, diéngklakan pamolah rupa-rupa. Aya nu kawér-wéran ngompolan karep, aya nu nangkeup guguling nu disangka orok, aya ogé nu ulutud.
Pa érwé cuhcih dina grup wéA, sangkan ngalaporkeun naon nukarandapan ku warga. Bisi aya korban tatu atawa wangunan ruksak. WéA trungtréng beuki maceuh ku nu ngirim poto wangunan ruksak atawa runtuh, aya ogé nu ngalaporkeun jalan Beulah reujeung gawir rempag, hadéna korban jiwa mah taya. Aya ogé nu ngiberan yén di basisir aya sunami jeung réa-ré deui.
Pa érwé nu keur anteng niténan gambar nu dikirim warga ujug-ujug nyeuleukeutreuk.
“Aya naon ?” tanya nu ngariung méh bareng.
“Tah Tingali” pokna némbongkeun gambar ti salah sahiji warga.
“Rorompok abdi jandéla sareng témbokna teu aya” katerangan tina gambar imah nu témbokna can ditaplok jeung jandélana can dipasang, da puguh imah can anggeus.

GALINDENG ANGGREK JAPATI

Kénging Emha Ubaidillah
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 10:24:40

Tah teuteup eta pisan, nu sok kahihimi ringkang awaking. Padahal pateungteung pisan jeung kaayaan. Puluhna taun, meleg-meleg teu ngawiwaha sadrah, kalah hayoh timburu kana patakdiran. Unggal lawung, ukur bisa maido kana kumaha jeung kana naha. Naha awaking kudu pegat duriat jeung manehna?

"Euis mah kumaha Engkang bae. Bade dibeureum bade dihideung oge. Kasebatna ge jiwa nyalira." Pokna jelas galindeng anu nangtang kaludeung, tapi. Tapi kanyaah beunang nganangna-nengne ayeuna deuk dikumahakeun? Getih nu geus ngamalir ka Si Cikal jeung Si Bungsu moal hade kudu dilamedongan ku ceta teu uyahan.

"Engkang teh nyaah, Euis. Nyaah pisan ka salira tapi teu sanggup kudu ngaruntagkeun pilar emas nu geus dibeuli ku meruhkeun jejerih." Dikitukeun kalah ngageunggeuik. Peurih. Sigana mending ngaruang maneh kieu cara mah.

"Mah, eta teh pipapapeun Eneng?" Nu rancunit dina lahunanana ngadilak. Gusti, hayang sagep-gepeun ngarawu sakalian jeung nu ngalahunna. Duh Euis Sang Anggrek Japati, naha kalah ka unggeuk?

KULAWU AHIR DÈSÈMBER

Kénging Kang Bibih
Dipidangkeun dina lapak 18 Désémber 2017 06:31:36

Kiara di tungtung lembur. Daunna
nungtut mugaran. Katebak angin
Dèsèmber. Na dahan korèak
ngelak. Jiga nu nganaha-naha. Jiga
satengah nyeukseukan. Ka nu diuk
handapeunna. Tah palebah dinya pisan.
Panungtung urang paturay, Jangji
nu kungsi pasini. Kabawa ka alam
baka.
"Duh jungjunan hatè kuring!
Cimata jadi saksina. Basa gumelar di dunja. Anjeun rido dikakaya.
Anjeun tetep tumarima. Najan
dibawa sangsara. Kiwari ukur
sedihna. Hampura panutan hatè."
Gerentes hatè Jang Karim. Keur
jongjon Karim ngalamun. Ngarènjag sataker kebek. "Tong
ngalamun di kuburan!" ceuk hiji
sora ti tukang. Karim ngalieuk ka
tukang. Nyi Icih imut kareueut.
Jang Karim kapèngpèongan. Males
malèdog imutna. Duaan ninggalkeun tempat, muru saung
tungtung huma. Teuing arèk
nanaonan.
"Kapan gara-gara Icih, kuring
nelasan manèhna."

WANGUN HATÉNA

Kénging Hamim Wiramihardja Coèlho
Dipidangkeun dina lapak 17 Désémber 2017 22:29:21

Nyérangkeun nu diuk dina bangku. Geulis tanding widadari. Hideung buukna nu katojo panonpoé lir patingkaretipna béntang nalika peuting. Bulan tetep nganjrek dina panonna. Manéhna kungsi jadi praméswari nu nyanding \'na ati, tapi teu ngajadi alatan jalir jangji, ngaitkeun atina ka lalaki séjén.

Nu dipelongkeun ngarérét ka palebah kuring, kaya-kayana mah terus rasa. Geuwat nyalingker satukangeun tangkal asem, "Huh..., kanyahoan henteu nya?" cekéng, ngagerendeng. Rada lila nyumput téh.

Palebah nu tadi disérangkeun kadéngé sora dua lalaki keur hog-hag. Ditingali, geuningan aya nu keur silih surung, rék paséa. Kuring buru-buru nyampeurkeun, "Aya naon ieu téh?" cekéng, misah nu paséa. Nu duaan pada ngaku beubeureuhna nu geulis. Nu dipaséakeun ngoloyong indit. Gancang diudag, suku titajong, nolonjong. Leungeun ngadongkang tonggong nu ngoloyong. Nembus. Haténa kacokot, atra \'na dampal, siki kadongdong.