Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

LUNGSÉ SAGALANA

Kénging Deni Setiawan
Dipidangkeun dina lapak 26 Fébruari 2018 09:42:09

Harita teu ngagugu pisan boh kanu jadi kolot, ogé babaturan basa kuring keur jaya sagala nyampak.
Mobil loba, imah gedong, pabrik weweg, malahan pagawe sartia.
Dasar kudu kieu lalakon hirup, peurih...nyeri...haté asa rangsak, pikiran kumalayang teu puguh titincakan.
Pamajikan papisah, budak kabeh di barawa.
Hirup keur jaya royal teuing, maksud hayang ka tanggar kunu jadi batur, batur eta sok sakapeung di pake curhat.
Meusmeus mun mawa awewe gareulis sok di bawa ka imah manehanana nu jadi tempat curhat.
Manehna kungsi sakali nyarita jeung mamagahan ka kuring, tapi kuring asa leuwih kolot ti maneh na nya teu asup palebah mamagahan ulah kikituan, karunya katurunan.
Kari kari ayeuna sanggeus bangrut manehna nu ngampihan kuring.
Tiap sholat meusmeus ceurik jeung ceurik.
Inget ka indung bapak jeung kulawarga.
Harta nu sakitu lobana, kari baju 2 potong jeung sendal nu pas pegat di pake lempang ka imah nu ngampihan kuring.
Kieu gening teu bisa mawa dunya teh, ras inget ka mitoha...mun nganjang ka lembur mitoha sok nyewa di hotel, teu pisan ngahargaan saeutik2 acan...
Kuring ka manehna na, era...sieun hate mun sono hayang nepungan budak jeung indung na.
Gustiiii.... hampura...kuring.

BRONDONG JEUNG GADUN

Kénging Edwin Aqomadin
Dipidangkeun dina lapak 26 Fébruari 2018 09:33:42

Ègi ngèndong di tempat Putri. Duanana keur dadapangan. Curhat papasangan sèwang-sèwang.
"Geus putuskeun brondong nu ukur nèdèng mah!" ceuk Putri ka Ègi nu jongjon ningalian poto jeung Said dina hènponna. "Mani ngeunah waè ngadon numpang hirup. Motor kari makè. Kontrakan boraah mikiran. Nggak, dèh!"
Parasaan Ègi ka Said geus lain deui bogoh, tapi karunya. Ku bèlana. Saban peuting Said teu nolihkeun tunduh atawa tiris mapagkeun. Lebah manèhna tèpar, kapan sakitu haatna ngurus. Mayangna. Ngaganti pakèan mun lamokot ku utah tug geuwat mawa ka klinik sakirana katutuluyan.
Sabalikna nasib Putri mah. Aya onjoyna batan Ègi. Manèhna dipiara gadun. Pangusaha limbah. Diimahan. Dimobilan. 5 juta narima transper bulanan. Malah, Putri bisa kuriak di lembur. Ngan hanjakal, sanajan hirupna disenangkeun, aya nu disidem teu betus ka sasaha salila ieu, disagèdèngeun tara tangtu datangna tèh, palebah sosonoan, gadunna telenges, Putri kudu welas disiksa dikakaya heula..

ÈDAS

Kénging Gaus Firdaus
Dipidangkeun dina lapak 26 Fébruari 2018 09:21:22

Èdas pisan. Hudang sarè tèh, ujug-ujug hayang ngoloyong ka dapur. Der, kaprak-keprek, ti mimiti gègèroh wawadahan, nepi ka popolah jangeun mumuluk.
Gorèng pisang jeung cikopi, ditanggeuy ka tengah imah. Nu di kamar kadèngè nguliat, tayohna kahudangkeun ku seungitna aroma cikopi.
"Ayah, hatur tèngkiyu, cikopina!" Gap. Ditiupan. Suruput! Kop, kana pisgor. Udud minangka penutup.
"Ih, Mamah mah kadon kitu. Urang ka huma kabujeng siang!" cèk aing bari ngèlèk boboko, ngajingjing tèko.
"Heueuh hayu!" Tèmbal manèhna, terus manggul pacul.
"Kè kedap, Mah! Mules, karengseban, kitu?"
"Ayah! Rèk mèn èta tèh. Kè ka warung meuli pembalut!"
Aing jeung manèhna silih pelong. Gep, ngarampa palawangan sèwang-sèwangan. Ngagebeg! Mèh rampak ngagorowok, "Gustiii...!"
Aing jeung manèhna birat ka kamar, ngadon salarè deui. Miharep kè hudang sarè, geus patukeur deui. Kana kodrat sèwang-sèwangan.***

KI ADA

Kénging Mamal J
Dipidangkeun dina lapak 26 Fébruari 2018 09:11:55

Jenengan pondok, iteuk kai sobat dalit, tuturkeuneun indung suku. Ngaléngkah rarampa, ngandelkeun ketrok iteuk gaganti nétra.
"Awas, aya nu lolong!" Haté nyeuit. Barudak nyalingray. Nempo ti kaanggangan.
Sakapeung aral. Hayang saha? Salah saha? Dunya poék salawasna. Rupa langit lénglang teu kasawang, peuting baranang béntang teu kabayang.
"Ki Ada, awas Dak, euy..!" Hayang manting nu ngahareureuyan. Teu kaciri.
Ngararampa jalan ngétan. Sora nu paciweuh silih tawar ngadu rega, nincak poé pasar désa. Tingkétéplék laleumpang, tinggerendeng badis éngang. Sora budak ngarenghik, nu keur bacéprot ditumbu ku nu dagang patarik-tarik nawarkeun balantikan. Bangun ramé, gerentesna ngangres.
Wanci lohor lekasan. Pasar rintih, dibenahan jiga sasari. Iteuk ngajak leumpang, mulang ka imah di lembur anggang. Iteuk ngetruk dituturkeun panon batin.
Cimanala, walungan gedé taringgul batu. Can aya sasak keur meuntasan lembur. Langit angkeub, hujan di girang. Iteuk négtog ka unggal batu jajalaneun. Séah cai jeung rungga, dua meter deui gigireun nu leumpang ngararampa tengah walungan.

MELAK RASA

Kénging Sukardi M Noor
Dipidangkeun dina lapak 25 Fébruari 2018 22:05:33

Opat bulan dina kandungan, jabang bayi mimiti dibéré sukma. Diwurukan bacaan-bacaan Al-Qur\'an. Mangréwu dunga dipanjatkeun ka nu Kagungan malar aya dina kasalametan. Gubrag ka dunya diadanan dikomatan. Dikenalkeun sareng asmana Pangéran. Diuningakeun Gusti urang saréréa Kangjeng Nabi anu mulya Muhammad jenenganana.
Ti mangsa leutik diatik dididik. Dipelakkeun mangréwu-réwu tutuwuhan rasa dina haténa. Pikeun bekel hanaang dina mangsa nyorang kahirupanna. Sangkan ngaléngkah henteu salah.
Melakkeun rasa ku asih jeung nyaah. Keur panyébor tutuwuhan rasa jang mangsa nu bakal karasa ku budak jaga.
Teu karasa mapay mangsa, geuning anak geus sawawa. Rasa kamelang tambah ringrang. Kolot mah leutik nyaah ku leutikna, geus gedé nyaah ku gedéna. Kolot moal rék cicing papatah keur anaking. "Kahadé papatah tong dianggap runtah, Jang!" Ceuk kuring. Laju cumarita deui daria. "Geura saged singkahan hama kaceuceub jeung kangéwa. Musnahkeun wereng napsu sarakah, sangkan hirup genah taya masalah."
"Syur nya Pah! Budak th tos damel" Ceuk kuring pinuh ku rasa kareueus. "Alhamdulillah, nu dipelak ngajadi buah" Pokna.

HUNTU

Kénging Dindin S Yogapranata
Dipidangkeun dina lapak 25 Fébruari 2018 20:20:35

Huntu. Enya huntu, teu bireuk. Huntu téh pakarang jalma dina ngayonan rupa-rupa kadaharan. Huntu, paneumbleuhan pamungkas tina olahan rasa jeung pikir. Kapan huntu ogé lain ngan ukur papaés, tapi alat nu méré lolongkrang pikeun biwir dina ngajelaskeun kalimat. Ngahuntu téa, ning!. Tuh, Bah Karmita, lamun nyarita téh sorana ngosom gumulung, da lémong. Matak kerung.
“Baheula mah didinya pangkasépna. Ayeuna goréng patut pisan,” ceuk Si Sahlan basa natamu ka imahna.
“Èh, kapan umur jeung huntu téh sarua, ngurangan kana beubeungeutan!. Di tukang jeung di hareup, di handap jeung di luhur geus carang ancal-ancalan,” ceuk kuring rada ngaharéwos. Meureun, pangrasana panggih téh jiga nu teu bérag, pedah nyarita téh ukur kunyem. Padahal mah rikip nyumputkeun ompong!.
“Nyanggakeun, kaseneng téa!” ceuk pamajikan si Sahlan, bari sor nyuguhan dorokdok kulit haneut kénéh pisan. Deuh, aing mah, ieu huntu, marékplékan méméh senang!.

JAUH KÉNÉH KA GALUNGGUNG

Kénging Tatang Sumarsono
Dipidangkeun dina lapak 25 Fébruari 2018 20:13:28

Kapeutingan di Cimanggung, mugagkeun léngkah kapahung. Di mana ngarereb meuting, mun diri teu weléh rungsing?
Tadina mah seja mulang, tapi mindeng sumarimpang. Padahal lawas temanan, gupay-gupay Sukapura, kokojayan di Ciwulan, malikan mangsa baheula. Tapi boa geus barobah, lembur kapungkur bumetah, dirurud usum balotah, jeung sakur jalma sarakah.
Rumasa kamalinaan, bet nyaung-nyaung di Bandung, mulan-malén ngababakan, najan mindeng manggih wuyung.
Dina umur tunggung gunung, ingetan balik ka lembur, rajeun ngalangkang némbongan, hayang nyeuseup asih indung, najan geus di alam kubur, nya sageuy pegat kahéman.
Maksakeun diri lumampah, mawa harepan satampah. Geuningan bet kalémpohan, mopo satengahing jalan, reureuh di Parakanmuncang, tacan kebat ka Limbangan, susumputan jeung Malangbong, kungsi kedal jangji bohong.
Langit ngarungkupkeun peuting, poékna ka satungkebing. Asa samar baris nepi, raratan nu keur disungsi, teu cunduk ka pangjugjugan, nyawa ninggalkeun kurungan.
Jauh kénéh ka Galunggung, ceuk galindeng lagu gandrung.***

TEMBANG KAPATI-PATI

Kénging Dadah Hidayat
Dipidangkeun dina lapak 25 Fébruari 2018 18:34:32

Méga kapeurih merejih. Reup, angkeub. Hujan nanah maseuhan bumi panglamunan. Tanah jiwa bau hangru. Asih nu katarima ngagetih dina samak pangdiukan.
Runtuyan kecap jiih. Ngaley tina biwir nu kaleungitan dikir. Cinta buyatak dina pitapak dunya. Cidra kana syahadah, jangji nyaksi gusti ku gumati, deudeuh jungjunan mo kaparabunan.
Nyatana lali seuseukeut paningal. Neuteup bulan ukur cahyana, nyawang béntang gurilapna.
"Kumaha atuh, Nyai?"
Poho papadon lan papagon.
\'Kang, naha ari batur..."
Sawangan sarua samarna, lamunan sarua lamurna. Teu sadrah kana garis pasti, gurat kuat.
"Barudak urang kumaha?"
Akon-akon beuki kadalon. Aku-akuan beuki maku. Papasti gusti kaluli-luli.
Pangéran leupas ngaran. Dina haté ngadérét bandéra séjén. Ngélébét. Rawék, rajét.

Dina suhunan imahna, japati silih siaran. Silih saliksik keusik nu laleutik. Satia kana catetan nu dibaca. Sanggeus ngapak ngapung saba luhur, balikna angger ka handap, ka welas asih-Na.

DAREUDA

Kénging Deden Yudha
Dipidangkeun dina lapak 25 Fébruari 2018 14:37:20

Jungjunan.

Wanci kalangkang mingkin manjangan. Layung ngempur luhur gunung. Srangéngé nikreuh nyungsi pasti. Kapinis paburisat nuju pangreureuhan. Lalay liar nyiar kasab. Ngahaja, abdi sok ngeblakkeun jandéla. Nganti dur bedug, trong kohkol dituturkeun soanten salira ngagalindengkeun adan. Aya rasa nu ngamalir kana keteg jajantung. Sumarambah kana bayah. Nambahan geter haté nu hésé palér. Ukur wasa huleng jentul. Pupuh Asmarandana mingkin rosa jeroeun dada.

Wanci nu sami, jandéla ngeblak. Salira neuteup laju ngagelenyu. Sora adan Si Ujang, buah carita éndah duaan, mulangkeun panineungan. Teu werat malik nukang nalika salira lungsur. Anging aosan Patihah rakaat kahiji tuntas.

Wanci nu sami, salira neuteup geugeut, réma ngangaranggeum tipepereket, laju ngaharéwos, ”Titip buah kacinta jeung kahéman urang.” Garis papasti teu tiasa dipungkir. Salira kedah mayunan, nyungsi pasini nu kedal payuneun gusti. Ukur cimata nu cumarita. Si Ujang paneumleuhan kanyaah jeung kamelang.

Aya jangji nu teu kedal, mal wasa midua ati.

NU NGAGECRUK TENGAH PEUTING

Kénging Inda Nugraha Hidayat
Dipidangkeun dina lapak 25 Fébruari 2018 11:34:51

Ngarangrangan. Samoja. Di pajaratan. Pugur. Patutur-tutur jeung umur. Dangdaunan maruragan. Nutupan tutunggul. Ngabalaan paésan. Sawaréh pating kalayang. Kabawa angin. Ngalakay. Ngajingjing nasib séwang-séwang.
"Wanci," ceuk anjeun. Dareuda.
"Geuning wanci téh geus kagiridig pati," ngaharéwos semu lumengis.
"Sareupna ngurebkeun, ayeuna geus kudu ngalombang deui." Mingkin kingkin.
"Lalakon kahirupan. Runtuyan carita nu dipungkas ku kidung pileuleuyan. Ahuuungngng... Ahung..." Humariring. Anjeun. Ngawihkeun tembang kapapatén. Dipirig ku sora koréak jeung hiliwir angin. Peuting ngarayap jeung jemplingna. Anjeun anteng. Ngabebenah marudahna rasa. Satengahing simpé. Ngagecruk nyieun lombang. Handapeun bulan surem nu keur ngeunteung na tetengger.
"Itungan. Duh, itungan. Teuing geus tepi ka mana, teuing kari sakumaha." Gecruk deui. Langit leungiteun béntang. Ukur aya aleutan méga hideung. Ngalalangséan.
"Mmh... boa ti dinya pati nyéntangna," ceuk anjeun dina gecruk panganggeusan.