Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Ahad, 19 Maret 2017 16:02
Yusuf S. Martawidénda: " Naha akun sim kuring dina web ieu janten aya dua. Nu hiji namina : Yusuf S Martawidenda Nun hiji deui namina : Yusuf S. Martawidénda nu hiji teu ngangge curek. Nuhiji deui ngangge curek dina e-na. TAPI NU LENGKEP DATA PROFILNA AKUN NU E-NA TEU NGANGGE CUREK HATUR..."
Salasa, 14 Maret 2017 16:22
Abdul Haris: " Alhamdulillah, kotrétan téh, tiasa katawis deui dina web. Hatur nuhun, Kang Dan...."
Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

NU NGAJAJAH HATÉ JEUNG RASA

Kénging Atiqa Naim
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 08:56:16

Teuneung, ludeung. Singkil, pakarang siap tempur.
Maju terus, patrang mundur.
Tiarap, ngangsrod nyingkahan pélor pangbibita nu pating belesur. Ngésod, ngorodang, lulumpatan euweuh kacapé. Nyumput dina lombang da sieun keuna ku bom asmara mikung. Perang ngalawan nu ngajajah haté jeung rasa. Ngorbankeun jiwa jeung raga bakat ku hayang merdéka. Henteu sotéh ngorbankeun nyawa da keur babakti ka pupujaning ati.
Meuntas tetelar panineungan, lalaunan. Leumpang antaré, milihan tincakeun, salah salah malah nincak ranjow.
"Mening biluk ka Engkang, Geulis," ceuk penjajah nu anyar datang ti dunya maya. Bambu runcing diacungkeun taki-taki bisi nyampeurkeun.
"Akang badé sabar ngantosan Néng janten randa," nu kungsi ngajajah baheula. Masang taméng bisi katiruk jamparing nu baheula diamang-amang ka kuring.
Merangan diri. Merangan haté. Merangan rasa. Merangan kahayang nu ting torojol ngajorag rasa nu marojéngja.
"Jungjunan kalbu, pupujaning ati. Tong salempang, ulah hariwang. Kanyaah jeung kaasih Papap nu baris merangan sagala bentuk penjajahan ka nagara rumah tangga urang."
Merdéka...!

BANDÉRA MEUNANG HAYANG

Kénging Asép Komara
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 08:53:31

Najan ukur salieukan, kana rigigna mah moal kapalingan. Numatak basa manéhna keur ngibring-ngibring papakéan di balandongan tatangga, geuwat disampeurkeun.
“Boga bandéra henteu, Ceu?” Pok téh bari tuluy milu ngungkaban eusi buntelan nu dibawana. Manéhna katara ngarénjag. Sanggeus rarat-rérét heula ka nu aya di dinya, teu burung némbal lalaunan.
“Teu gaduh bandéra mah. Tapi manawi énjing” cenah sanggeus neuteup sakedapan. Laju tungkul kawas nu wegah nyarita papanjangan.
“Butuhna gé ayeuna. Isukan mah kari derna atuh,” cekéng méméh ngaléos. Nu tungkul beuki ngeluk baé. Tatangga ukur warani tingcikikik.
Aya bahan gaplah Agustusan téh. Da bandéra can boga kénéh. Taya waktu keur meulina. Tada teuing isukan juragan RT ngawakwakna.
Kahudangkeun rebun-rebun ku sora nu keketrok. Blak panto muka. Aya ku pangling. Nu kamari dibaju buni téh ayeuna mah disaragam Korpri. Luhureun tiungna dicéngcléan topi. Song mérékeun bungkusan.
“Ieu bandéra téa. Nyicilna mah teu langkung Aa,” pokna dibarung imut nyari. Téténjoan asa beuki asri.

BUEUK

Kénging Dadah Hidayat
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 08:36:32

"Kueuk! Kueuk! Kueuk!"
Belewer! Belewer! Ronda malédogan.
"Gandéng siah, manuk jurig! Ngaganggu wé!"
Ronda gegelendeng. Geleber kuring indit, néangan tempat séjén. Clé dina tangkal kelewih tengah kebon. Aman sugan di dieu mah, da jauh ka lembur. Gerentes téh. Ngalamun. Naon maksud manusa bet ngabuburak nu nunggelis? Nyoara téh pédah kaliwat tiiseun. Hayang atuh ngabrangbrangkeun, ngahariring miceun gagaring ati. Da geuning hirup nyorangan téh kieu, moal béda jeung anjeun, marojéngna lir parahu di tengah ombak, oyag térus. Naha hariring papalér kuring bet disaruakeun jeung jurig? Padahal kuring mah kuring, lain jurig.

"Kueuk! Kueuk!"
Kuring maca tasbéh. Tapi angger dibalédogan ku nu ngaroris kebon. Gegelendeng nyalahkeun, pedah hasil kebonna aya nu maokan waé. Padahal mah ukur numpang kana hartana, bari teu ganggu, da kuring mah teu beuki hasil kebonna. Dibuburak kénéh waé. Nyalahkeun. Komo meureun mun numpang kana awakna. Boa langsung dipahan.

Clé dina haté anjeun.
"Kueuk! Kueuk!"
Simpé.

BANGBALUH

Kénging Asep Rahayu
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 07:58:06

Geus satengah jam Nunu nungguan Léni di rohang gawéna nu mimiti sepi. Hiji-hiji babaturanana naringgalkeun rohangan. Geus ampir satengah lima, geus waktuna balik, tapi Léni masih katingali teteleponan teuing jeung saha. Sakapeung unggeuk, sakapeung gideug bari leungeun katuhuna teu eureun curat-corét kanu notbuk.
“Hayu, bilih kakantun jemputan.”
Léni ngarérét, “Tipayun wé.” Cenah ngaharéwos.
“Moal sareng?”
Léni gideug.
“Tipayun atuh nya ari seueur kénéh padamelan mah.” Cek Nunu bari ngoléséd indit.
Satengah lima téng beus jemputan ninggalkeun halaman kantor. Léni nganteur Nunu ku paneuteupna dina jandéla rohang gawé.
Keur manéhna Nunu lalaki nu bisa ngingetkeun deui kana rasa trésna, anu minuhan pikiranana ku pangharepan. Nunu lir payung anu jadi panyalindungan tina sagala rereged. Jeung Nunu manéhna ngarasa tenang, ngarasa dihargaan, kapercayaan diri manéhna mucunghul deui. Hanjakal Nunu lain nu manéhna, Léni ngarénghap.
Sakeudeung deui salakina ngajemput. Haténa ngalenyap, ngalangkang kalakuan salakina anu barangasan jeung hampang leungeun.

NIAT NU ÉNDAH

Kénging Tisna Kamisyah
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 07:50:11

Kantun ieu bandana. Bubuhan tara lésot tina pananganana, ari sanés nuju ngebak mah. Ayeuna. Anggoanana nu kotor parantos gentos ku nu bersih tur saé kénging lungsuran ti Jang Rt. Bojona ogé raksukanana parantos gentos ku nu saé paparin tatanggana, nu kaleresan bumina salamet tina kahuruan. Socana ngungun, neuteup bandana nu kari. Érloji. Émutanana muter kapengker, nataan waktos nu hamo kasampeur deui. Teretet. Aya niat nu éndah dina atina, ngempur lir purnama. "Emh, engké mah mun seug pareng menyat deui tina kasusah. Rék réa sodakoh, ngaluarkeun zakat tur kurban unggal Rayagung, malah rék daptar munggah haji." gerendengna. "AllohhuAkbar, AllohhuAkbar, AllohhuAkbar, LaillahaillalohhuAllohhuAkbar...." Hawar-hawar, kapireng takbir ngalanglaung nyeuitan atina. Anjeunna tungkul, socana beueus. Antaré mapah ti barak pangungsian, gédéngeun bojona nu alum, muru ka buruan masjid. ***

PIRAKU

Kénging Budi Riyanto
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 07:49:51

Geus mulan-malén, boa naunan; kuring ngecembreng. Ngagelendut mapatahan manéhna. Kudu bisa sabar hirup mah, temen-wekel, iklas tur sadrah narima papastén ti Nu Maha Kawasa! Bari ulah kendat nya ihtiar narékahan sangkan dijait tina balai, dijauhkeun panyakit. Dijait tina berewit.
Ku tara némbalan. Ngabedeb. Haré-haré ngajanteng di nu lénglang. Teu euweuheun! Padahal di palataran tukang rumah sakit téh loba pisan iuh-iuh. Kihujan patingrangkadak dahan-dahanna, rimbun daunna. Tiis pan kawas reumisan unggal mangsa.
Tangkal sawo, deukeut karét munding nu caranéom. Pantesna téh dipelakna ti jaman Walanda kénéh.
Leukeun mapatahan kudu tumarima kana kadar. Kajeun sangsara tibatan sugih-mukti ladang korupsi. Gasab duit nagara téh sarua jeung notor késang rahayat. Doraka. Moal maslahat!
Ih, mungpang henteu ngaheueuhan henteu. Pireu, ngabigeu. Sakapeung sok timbul aral. Bet hayang maéhan! Gering téh mana kacida teuing.
"Sing leukeun!" Ceuk dokter nu ngubaran kuring, "Sugan lila-lila mah léah némbalan."
Omong kosong! Piraku tihang nét poli bisa ngomong.***

GALURA KATIDERESA

Kénging Imam Mutaqin
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 06:14:20

Galura beuki ngaguruh. Geder dada teu ngawirahma. Enya, da geus ti baheula, aya nu nyamuni di lebah dinya; rikip, teu kakedalkeun. Pleng...kaselang ku mangrébu léngkah wanci. Galura ngamandala di lelewek éta.

Ayeuna karasa deui. Galura téh nyaliara kana jeroeun sukma. Mingkin parna. Teu bisa dipapalérkeun. Angot sanggeus nempo keureutanna deui mah. Rasa téh beuki mancawura.

"Abdi sasih payun badé ngarumahtanggi. Neda pidu\'ana ti salira, Sobat. Ka mana waé atuh? Mani taya kabar-kabari. Mugi tiasa sumping dina waktosna. Hehehe!" inbok ti manéhna.
"Mangga, wilujeng. Mugia jaten kulawarga nu sakinah," walon kuring.
"Hatur nuhun, katampi pidu\'ana."

Bray, muka profilna. Nu galura robah jadi gedur timburu. Klek, tulisan blokir. Lung, HP kana kasur. Teu lila, pigeulang muncratkeun getih. Lelembutan teuing ngabelesat ka mana.

BUBUY HUI

Kénging Abah Soma
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 03:26:11

Geus babaraha kali kuring, kapiheulaan waé. Tiap ngangkat bubuy hui, pasti geus aya nu miheulaan. Sakali, dukakali mah, teu nanaon tapi asa ku mindeng amat. Jaba geus kabayang, ngeunahna nyaneut bubuy hui nu amucuy, bari ngopi.
Panasaran hayang nyaho mangkelukna, saha nu boga kalakuan curaling kitu téh.
Kungsi kuring nanyakeun ka babaturan sakobong, saha-sahana, nu boga dosa.
"Dak! Saha nya nu sok maokan bubuy hui urang?" "Teuing atuh! Urang mah henteu." Barudak némbalna méh bareng.
Keukeuh diguliksek ogé, taya nu ngaku.
Kesel, sab mun mubuy hui deui, tetep we, hui nu meunang mubuy téh leungit deui.
"Keun siah! Rasakeun ku sia." Na jero haté.
"Jadol.. goblog...Haram jadah" si Sadul ongkék Utah uger, teu eureun-eureun ngecrot cumiduh. "Lebok siah! Hakan ku sia, karasa tah, jelema nu sok daék cocorokot nu batur téh." Na jero haté. Kuring ngarasa bungah, si Sadul babalongkéngan téh. Teu pira! Tadi aya tai ucing, di bubuy wé sakalian jeung hui.

HARÉWOS

Kénging Asep Taptazana
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 02:40:33

Teu hésé ayeuna mah. Hayang ngucapkeun kasono teu kudu nunggu mingguan. Baheula mah, méré béja ka nu dipikasono téh, kudu ngirimkeun surat. Surat bisa mingguan kakara nepi. Kaburu laas mantén. Hayang cepet mah, maké telegram, ngan kabiasaan lamun nampa telegram téh béja nu ditepikeun teu jauh ti gering parna, atawa aya nu maot. Sok deg-degan lamun nampa telegram téh. Aya telepun, ngan harita can sakabéh jalma boga telepun.
Loba media keur nepikeun eusi haté dina jaman nu sarwa tehnologi. Bisa komunikasi teu diwatesan ku waktu. Kalan-kalan tengah peuting, keur hayang ngobrol, tinggal mencét hapé. Unggal usik teu carékna hayang ngobrol, da kitu ari nu keur sono bogoh mah. Dua puluh opat jam ogé teu cukup.
“Sono pisan, yeuh!” ceuk Abah, bari semu maksa, tengah peuting ngirim pesen WA. Euweuh jawaban. Suwung. Ditungguan. Ngirim pesen deui. Sarua. Ratusan. Sarua. Kesel henteu dibales waé. Seungit kembang ngabaturan.
“Hayang ngobrol,” ceuk Abah, ngaharéwos, reumbay cimata. Nangkeup gundukan taneuh beureum, sabeulah kanyaah kakara tadi soré ninggalkeun.

INDIT AYEUNA, WOK

Kénging Dewi Kurniasih
Dipidangkeun dina lapak 21 Agustus 2017 00:43:29

Harita Kuring keur anteng nyoo hp, kulutrak panto Imah aya nu muka. "Keur naon Wok?" Ceuk sora nu muka panto, sora bapa kuring nu geus biasa mun ba\'da Isa sok neang ka Imah menta anteur ka warung ka salaki. "Eh Bah, biasa ieu nuju WA sareng rerencangan bade reunian." Kuring nembalan tapi teu ngalieuk ka nu jadi bapa anu nangtung gigireun Kuring nu diuk dina korsi deket panto. "Ieu Bapa rek menta anteur ka si AA ka warung, da sirah lieur tadi magrib di cai punduk asa aya nu neunggeul tapi dilieuk euweuh sasaha tah ayeuna jadi lieur sirah Bapa, Wok!" Bapa Kuring nyarita bari angger nangtung gigireun korsi. "Ouh eta mah jurig meureun, Pa!" Ceuk Kuring bari angger anteng nyoo hp teu malire ka nu jadi bapa.
"Indit ayeuna, Wok?" Bapa Kuring nanya bari ngaleos.
Singhoreng eta ucap panungtungan, bapa pamit rek indit salilana.