Update: 06 Agustus 2016 02:59:25
Login ku Akun Facebook

Pangréana Fikmin

Pangaléwohna

Koméntar ti Kanca

Kemis, 16 Fébruari 2017 12:29
Hamim Wiramihardja Coèlho: " Naha sesah geuningan bade ngeusian profil teh......."
Senén, 16 Januari 2017 06:47
Kang Mohen: " Sampurasuun..."
Ahad, 08 Januari 2017 23:29
Roni Rohendi: " Assalamualaikum, ngiring ngaderes palih..."
Rebo, 04 Januari 2017 07:41
Aris Siswanto: " ..."
Rebo, 04 Januari 2017 03:02
Elan Sudjanamihardja: " datang katimgal tarang tea meureun nya. nya bade ngiringan didieu yeuh da geuning ari nyiar pangarti mah tue aya watesna, boh umur atanapi tempat, sugan we aya paedah sareng mangpaatna. sim kuring ti aachen, jerman watesan ka walanda sareng belgia, elan sudjanamihardja, ari di aachen mah barudak mahasiswa nyarebatna..."
Ahad, 01 Januari 2017 22:33
Ridwan Melodian Plain: " Sampurasun..."
Jumaah, 30 Désémber 2016 06:12
Dayat Iskandar: " Combrek! Lir obor baralak. Ngaguruh sagebragan, tuluy simpe. Balik ka asalna...."
Salasa, 20 Désémber 2016 01:21
Atton Rustoni: " Sampurasun... Assalamualaikum... Seja nyungkeun widi amengan, tur Ngiring ngaderes di palih dieu. Hatur..."
#
Manuskrip téh nyaéta kumpulan naskah pibukueun. Manuskrip fiksimini pikeun ieu...
#
Fiksimini basa Sunda tambah murudul, tambah arédun. Rupa-rupa...
#
Kacaturkeun, basa Ernést Hémingway keur ngariung di hiji kafé, jeung...
#
(Adaptasi wawancara Becky Tuch jeung sababaraha pangarang tur...
#
K. David Harrison teh dosén Linguistik di Swarthmore College sakaligus Diréktur...

INDUNG SIA

Kénging Ima Komala Dewi
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 10:40:27

Plak!
Brug!
"Didinya wani ngagaplok aing, siah!"
"Aing gé bisa néangan duit sorangan! Marukanan ék sieun ditinggalkeun kituh! Cadu aingah!"
"Jor balik ka indung sia! Aing gé apal didinya sok ngomongkeun tukangeun!"
Bbbrrrrmmmmm!
"Béjakeun ka indung sia, sing balég ngawarah budak téh!"
...
...
Ceklék.
"Assalamu\'alaikum, Adé bobo, Bi?"
"Kumsalam. Aya di kamer Bu, nuju ameng."
Trok trok trok,
"Hai sayang, Mamah uih..."
"Mmmmuuaachh.."
"Muhun sayang, Mamah ogé sono ka Adé,"
"Mah, mah."
"Muhun bageur,"
"Nnndung cia."
"Kumaha de?"
"Nnnnnnndung cia."
"Kulan? Indonésia?"
"Nnnnnn... Nnnnnnndungggg Cia."
"Waaahhh hébat! Pa pa, dieu geura, Adé pinteran yeuh tos tiasa nyebat Indonesia."

S O N O?

Kénging Mulyana SA
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 10:39:46

Lawas ti lawaaas. Kungsi pasini. Mo lanca-linci. Kiwari ditagih jangji. “Urang téh dua saati?” ceunah. Namplokeun kasono. Nembrakeun kanyaah.
“Langkung ti kitu, malah. Sono nyoso tur mitresna nu saéstuna.” cékéng. Ngolo. Seuri mawur.
“Naha jolédar, atuuuh?”
“Ilok ah?” Ngagonjak.
“Remen diiberan sangkan tepang, apilain baé.”
“Iraha ngiberanana?”
“Teu karaos, kitu? Saban usik, da. Tapi tara surti. Komo mun diiberan janari tungtung mah, ukur ka jamban laju mageuhan deui simbut.”

Uleng. Nginget-nginget mangsa lawas nu matak waas. Baluas. Bruh-bréh buktina narémbongan. Piligenti dipintonkeun ku proyéktor kahirupan. Cimata salaput jangga. Karumasa ngarakrak sukma. Geuwat tamada. Nyuuh. Juuh. Serah bongkokan.
“Sanggem nedunan panyaur saupami diiberan deui?” Nalék anteb. Clik putih clak hérang.
“Tangtos.” Haroshos paur paménta pamungkasna nyamos. Balilihan. “Pasihan témpo kanggo nyacapkeun kasono!” Simpé nungguan dawuh. Rénghap tibelat ampir sagurat deui parat ngawates rupaning nikmat.

=====
Ilok = maenya (wewengkon)

SAPOTONG ROTI

Kénging Dadah Hidayat
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 10:35:58

Roti hantem dialak-alik. Héran. Na saha nu ngadaharna? Nempoan kolong méja. Euweuh tapak-tapakna. Boa kosan téh aya jurigan?
Ah, dina biologi gé teu kacaritakeun, aya mahluk hirup nu ngaran jurig. Ngupahan manéh.

Ras téh ka Yésica, kabogoh satia. Ti SMA nepi ka ayeuna, mahasiswa. Duh, naha jadi kangén kieu? Marojéngja. Kakangen hésé dipapalérkeunana. Kabayang waé. Komo kana karesepna mah, roti. Roti ieu gé meuli téh pédah inget ka Yésika.

Sok roti dina méja. Teu tulus didahar. Geuleuh jeung sieun. Da jelas urut nu ngadahar. Sabot nyisiran, nukangan méja, katempo aya nu keur ngadahar roti. Awakna sarimbag jeung Yésika. Tuur jadi ngeleper. Komo jajantung mah ngageder pisan. Kasurung ku lamunan, jurig. Nu ngadahar roti melong kana kaca. Nyéh imut. Astagfirulloh! Bener Yésika. Sanggeus kumpul pangacian, kuring ngawanikeun ngalieuk. Ih, euweuh?

Tirilik hp disada.
"Buru balik, kéhéd! Si Yésika keur huap lingkung."
Ceuk Si Burhan, sobat dalit ti leuleutik.

EMA ROCK & ROLL

Kénging Deny Purwanto
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 10:33:25

Nénéhna Ma Asih. Ruruntuk \'lady rocker\' lembur. Sababadan meureun jeung rocker bekén Euis Darliah mah. Tapi ari rigig jeung légégna mah teu éléh merég ku budak band jaman ayeuna.
Kaos oblong, dipasieup ku jékét jeung kongkorong ranté. Handapan, calana merecet dirangkepan ku rok pondok. Adu manis jeung sapatu bot jangkung satuur. Kabéh sarua hideung. Ceplés Tantri vokalis band Kotak.

"Jék, agustusan taun hareup mah biheung kaumuran manggung deui euy!" Pokna, harita sataun kalarung waktu inyana turun ti panggung.
Kekecapannana jadi doa. Enya wé agustusan taun ayeuna mah Ma Asih téh teu manggung. Sabulan campleng gering parna. Malah kamari mah geus diriung-riung cenah.
"Nyai, Ujang saréréa! Meungpeung kaumuran kénéh, Éma rék ngaluarkeun sora panggung nu pangalusna." Ceuk Ma Asih ka anak-anakna.
Jep, saeusi rohangan simpé. Kabéh manco hayang ngadéngékeun sora \'lady rocker\' nu katangén keur ngatur rénghapna.
"Sholatulloh, salamulloh..! \'Ala thoha rosulillah...!" Galindeng Ma Asih. Halimpu, teu gogorowokan kawas keur manggung.

NADZAR

Kénging Ahmad Jayus Rusdi
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 10:12:14

Naliti diri, awak waruga badan sakujur. Poék rupek, tugeunah. Pondok pangharepan.

"Kang hampunten, abdi teu tiasa masihan turunan."
Ngalengis murubut citangis. Ngarangkul.

"Sabar, Geulis can waktosna panginten, da urang darma kahayang."
Ngusapan buukna. Deudeuh.

"Tapi urang tos limalas taun rumah tanggi!"
Asa diwilah-wilah ku qadar. Teu walakaya. Pasrah sumerah.

"Atos tong diémutan. Nu penting mah akang nyaah ka, Salira. Kapan aya Si Agus budak kukut urang."
Ngagelenyu. Neuteup asih.

"Ngan akang arék cacarékan. Lamun urang boga turunan, akang arék ngurilingan Alun-alun bari di taranjang. Hé hé."

Cakakak nu alum seuri suka. Haté mah teu bisa dibohongan. Cangcaya.

Tilu taun ti harita, sabada ikhtiar ku nyaréat ka Dokter jeung ngadunga. Gubrag orok lalaki kasép siga bapana. Dipercanten ku Pangéran.

Diuk neuteup budak nu dibedong gigireun nu nyanda.

"Kang, naha siga nu bingung kitu? kunaon henteu bingah!"
Héran.

"Lain kunanaon, Geulis..., tapi cacarékan akang tiheula kumaha?"
Témbalna.**

HIJI MANGSA

Kénging Titin Suryani
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 10:09:22

"Yeuh paké!" Saur mamah bari ngasongkeun baju nu diplastikan kénéh. "Pantes geura, warnana nyurup kana pakulitan manéh nu bodas!" Pokna deui.
Baju ditampanan, diilikan. Léos ka pangkéng. Ucul-ucul. Rap dipaké. Jen hareupeun eunteung nu aya dina panto lomari baju. Eunteung nu kari sapasi. Enya, alus baju téh. Warnana bogoh, hanjakal modélna kurang cop.
Teu kanyahoan, mamah geus ngajanteng tukangeun. Seuri bangun nu bungah.
"Nya, ceuk mamah gé pantes. Hé hé. "Hayu!" Bari ngajeuwang peupeuteuyan nu bulucun. Satengah merod, tapi mamah ngajeuwang beuki tarik.
Soloyong nuturkeun. Leumpang ngalér. Muru jalan gedé. Teu lila hawar-hawar sora dangdut koplo. Srog ka nu dituju. Kasampak hiji awéwé tengah tuwuh nungguan. Seuri bari nelek-nelek kuring. Sanggeus ngobrol sakedapan jeung mamah, song amplop ka mamah. Kuring dibawa ka hiji kamar. Isukan, lalakon kuring sarua jeung lalakon sababaraha babaturan di sakola.

MANDÉDURMA

Kénging Tatang Sumarsono
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 10:07:21

Karasa rada béda ayeuna mah hubungan kuring jeung Aki téh, henteu ngan sakadar incu ka akina. Aki: guru, kuring: murid.
Aya kalana tepi ka wanci janari kuring uplek cacarita jeung Aki. Rupa-rupa hal mimiti diturunkeun. Sakapeung matak hélok, tur henteu manjing akal. Geura minangka conto anu anyar karandapan:
Dina hiji peuting, kana bilik luareun kamar kadéngé aya anu gigilisiran. Naha kurang pageuh kitu nulakan kandang domba, tepi ka aya nu ngencar? Tadina rék ditéang ka luar, ngan haté murengked. Isukna, rebun-rebun kénéh kuring mariksa kandang. Tétéla domba taya anu ngecar. Pangangguran ngilikan ka gigireun kamar. Ah, taya naon-naon geuning. Anu gigilisiran téh ukur dédéngéan wungkul, meureun. Tapi, waktu ngarérét kana taneuh rada riduh, ébréh tapak cokor nyareblok. Lain, lain tapak munding, da ieu mah aya ramoan.
Buru-buru ditaroskeun ka Aki. Tapi, anjeunna ukur gumujeng. “Engké gé manéh bakal bisa nyieun kacindekan sorangan,” saurna, waktu kuring rék engab ngasongkeun deui pertanyaan.

NÉANGAN-2

Kénging Helmi Pakudjati
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 09:57:30

Apruk-aprukan.
Sésélékét diantara panumpang beus kota. Sugan aya.
Léos ka pasar. Dipapay ka unggal salasar. Lebeng.
Aya béja ti pawana, boa nyungsi meuseuh diri. Diudag. Asup ka guha khalwat. Léngkob jeung gowok ditoong. Towong.

Saban padasan mushola ditéang.
Gura-giru. Nyampeurkeun unggal panggero bedug masigit. Nya atuh dimana, Cinta?
Ieu suku barusuh balas lumaku. Usum piligenti. Girimis, kuwung-kuwung jeung kembang nu maluguran. Tetep balem.

Angen nuturkeun tuturus. Tujuh ngabandung. Ka dalapan, ditéang ka puhu jaman. Di mentrangna kikisik jazirah. Gok! Pinanggih jeung Aki Milah, Khalilullah.

Ulah kendat, talatahna. Terus téangan, téangan terus! Sakséni.
Giri lungsi tanpa hingan. Kum. Nu miéling, nu miduahaté, kabéh diwaro. Teu diwilah-wilah, tanwandé dirohmatan.
Ayeuna bulan alaeun. Mantena. Lain perlu ku laparna. Henteu butuh hanaangna. Blak! Lawang sakéténg jembar dibuka. Subhanaka..!!

MANG AJA

Kénging Sri Paudwal
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 09:55:16

Sabot hujan teu jadi datang tadi peuting. jol Mang Aja nyampeurkeun, leumpangna dadaligdegan, paroman semu kanyos laju manéhna nanya tapi teuing kasaha da kabeneran kuring keur mayoran.
"Aya nu manggihan helem Mamang teu?" cenah, sorana angin-anginan. Taya nu ngajawab saurang-urang acan.
Kuring ngan saukur ngembang kadu nepikeun ka teu jadi rék ngahuap sieun salah titingalian.
Panon dibolototkeun, gigisik sababaraha kali. Tapi nu katingali angger kénéh.
"Ari Mamang, tos ti mana, sareng kunaon éta téh?" cekéng bari jeung nunjuk beuheungna nu ngucurkeun getih. Anéhna nu séjén mah kalah nyeungseurikeun, majarkeun téh kuring ngobrol sorangan.
"Hélem, Mamang teuing dibalangkeun ka mana." Alum.
Asa ketir, bet hayang ceurik. Sanggeus ngadéngé nasib Mang Aja nu nyawana dianggap hayam.
"Tulungan Mamang." Walon Mang Aja bari ngaléos, sakiceup geus teu katingali. Asa ngangres, matak watir ngadéngé dongéngna.
"Hampura Mang, kedah ka mana milarian hélem sareng mastaka Mamang, pan nu ngamuntilasina kaburu ngagantung manéh."

PANASARAN

Kénging Raha Yu
Dipidangkeun dina lapak 22 Fébruari 2017 09:54:18

Balik jarah téh jadi boga kabeungbeurat. Lain ku gelar hajina tapi ku eusi surat kayas titipan Nita. Na haté geus gilig rék dipéhakakeun. Tapi, pamajikan pasti nanyakeun kunaon Nita, sékértaris kameumeutna ujug-ujug dipéhaka?! Rék ngajawab kumaha?
Kamari manéhna geus nyampak di imah jeung pamajikan ngabagéakeun kuring nu balik ti tanah suci.
Pamajikan ngarangkul nyiuman. Nita salim daria pisan, ku kuring diusap sirahna. Inget méméh indit manéhna ngudag bari mikeun amplop warna kayas.
“Pa punten diaosna payuneun Ka’bah nya.” Cenah daria naker.
Bari sagala diobrolkeun kuring maling-maling teuteup ka Nita, asa teu riuk-riuk ningali beungeutna mah siga nu euweuh masalah kitu deui sikepna, sabiasana.
Kuring jadi bingung, naha bener kitu éta surat téh eusi haté manéhna?
Basa mimiti ngantor, manéhna langsung ditanya.
“Hapunten abdi tos kumawantun. Teu aya maksad awon, komo niat ngahihileudan rumah tangga Bapa kalih Ibu mah.” Cenah bari tungkul.
Kuring ngarenghap bari neuteup Nita anu murubut cimatana.